O psihoterapiji

Psihoterapija je proces, ki se odvija med klientom in terapevtom. Uporabljajo se različne metode in tehnike, ki pripomorejo k prepoznavanju, razumevanju in spreminjanju vedenja, mišljenja, čustev in/ali osebnostnih značilnosti, ki jih klient želi spremeniti.

Vsak tovrsten proces je odvisen od različnih aspektov posameznika in zato edinstven.

Pomembno je, da se zavedate, kaj lahko od psihoterapije pričakujete. To bo proces, znotraj katerega bo zelo pomembno, da se počutite varno in sprejeto ter svobodno, da spregovorite o vsem, kar želite deliti z menoj, z vednostjo, da boste razumljeni in da bo vse, kar izrečete, ostalo med nama. Terapevtski odnos nam omogoča, da začnemo misliti, čutiti, se vesti in zaznavati svoje telesne občutke, kot jih mogoče prej nismo mogli. Omogoča nam, da postopoma pridemo v stik s samim seboj. Zaradi tega obstaja možnost, da se bodo prebujala čustva nekoliko močneje kot izven terapevtskega procesa. S pomočjo terapevta jih boste lažje razumeli. Počutje po terapiji velikokrat ni lahkotno in razposajeno, saj se lahko zbujajo čustva, ki smo jih varno spravili v manj dosegljiv predal, prav zato ker v nas sprožajo nelagodje, vendar nam povzročajo neprijetnosti v drugih (morda na videz tudi), nepovezanih delih življenja. Pogosto se jih v terapiji dotaknemo in takrat se pričnejo odvijati določeni procesi znotraj nas (odpori). Pomembno je, da Vas to ne prestraši, ker je to bistven del procesa. O vsem tem se lahko na naslednjem srečanju  pogovoriva. Psihoterapija pogosto spodbudi spremembe v posamezniku, kar pomeni, da to posredno vpliva tudi na naše bližnje. Nastale spremembe jih lahko pozitivno ali negativno presenetijo. Pomembno bo, da se pogovorimo tudi o tem, kako so se bližnji odzvali na določeno spremembo in Vi na njihove odzive.

V terapevtskem procesu imate možnost, da kadarkoli zaključite terapijo. V tem primeru Vas bom prosila, da se udeležite še enega ali dveh srečanj, na katerem bova proces na primeren način zaključila. Psihoterapija je namenjena izboljšanju vašega počutja (dolgoročno) in nikakor ne vodenju dokumentacije za karkoli drugega (sodišča, delodajalce, zavarovalnice).

Spletna stran za pravilno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja spletne piškotke. S klikom na gump “Potrdi” ali kjerkoli izven tega obvestila se z uporabo strinjate.